top of page
Search

Länsirannikko – Suomen puhtaan siirtymän veturi

  • digituotanto
  • Feb 21
  • 3 min read

Vaasan ammattikorkeakoulu koordinoi Länsirannikkoyhteistyötä, joka edistää vauhdikkaasti muun muassa vetytalouden kukoistusta Suomessa.


Puhtaan energian ratkaisut ovat keskeinen osa maailmanlaajuista pyrkimystä siirtyä kohti kestävämpää ja ympäristöystävällisempää energiantuotantoa. Länsirannikko on ottanut Suomessa roolia puhtaan siirtymän veturina, tuuli- ja hybridi voimaloita rakentuu rannikolla tiuhaa tahtia. Rannikko vetää puoleensa investointeja – oppilaitokset, kaupungit ja yritykset vastaavat samalla mitalla parantamalla edellytyksiään.


”Panostamme Länsirannikolla voimakkaasti puhtaan energian ratkaisuihin, ja alueellamme on vahva asema niin akku- ja prosessikemiassa kuin vähähiilisen energian varastoinnissakin. Puhdas siirtymä, suunnitellut investoinnit, osaajapula sekä turvallisuusympäristön muutos energiakriisivaikutuksineen korostavat entisestään aktiivisen yhteistyön merkitystä niin Länsirannikolla kuin myös Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä”, kertoo Marja-Riitta Vest, Vaasan ammatti korkeakoulun (VAMK) TKI- sekä yrityspalveluiden johtaja. Vihreän vetyteollisuuden edistäminen on kilpailukyvyn elementti, jota Suomessa tarvitaan.


 Kansainvälinen konsortio tukee Suomen vetytalouden kasvua


VAMK koordinoi useita puhtaan siirtymän hankkeita. Yksi näistä on H2Excellence, jonka tavoitteena on kehittää ja edistää vetytalouden osaamista ja kilpailukykyä Suomessa. Hanke keskittyy erityisesti vihreän vedyn tuotantoon, varastointiin ja hyödyntämiseen eri teollisuudenaloilla.


Kansainvälinen H2Excellence tuo yhteen yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja julki sen sektorin toimijoita yhteensä 10 maasta. Vetyteknologian innovaatioiden ja liiketoiminnan ohella hankkeessa panostetaan osaamisen kehittämiseen ja koulutukseen. Ajatuksena on tehdä Suomesta yksi johtavista toimijoista kestävän vetyekosysteemin rakentamisessa.


”Hankkeessa luomme koulutusta vetytalouteen liittyen. Tuloksena syntyy niin verkko-oppimisalusta kuin kansallisen ja kansainvälisen tason opetussuunnitelmia sekä koulutusohjelmia”, kertoo projektipäällikkö Karna Dahal. Materiaali tukee oppilaitosten tarjonnan kehittämisessä sekä paikallisia toimijoita osaavan henkilöstön kouluttamisessa: ”Olemme saaneet tiedonkeräyksen valmiiksi ja meillä on käsitys eri maiden käytännöistä. Seuraavaksi aloitamme verkko koulutusalustan kehityksen. Sillä tuetaan niin henkilöstön uudelleenkouluttamista kuin autetaan kouluttamaan alalle erikoistuneita insinöörejä.”


H2Excellence-hankkeessa suunnitellaan sekä fyysisiä että virtuaalisia laboratorioita eri partneriorganisaatioissa Suomessa, Puhdas siirtymä, suunnitellut investoinnit, osaajapula sekä turvallisuusympäristön muutos energiakriisi- vaikutuksineen korostavat entisestään aktiivisen yhteistyön merkitystä niin Länsirannikolla kuin myös Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä. Espanjassa, Portugalissa ja Ranskassa. Suomessa VAMK ja Vamia suunnittelevat tiiviissä yhteistyössä fyysisen laboratorion, jota voidaan käyttää vihreän vedyn ja polttokennoteknologian opetukseen. Dahal selittää: ”Sen on tarkoitus palvella niin ammatillisen koulutuksen kuin korkeakoulun tarpeita sekä tutkimusta. Myöhemmin kartoitamme paikallisia rahoitusmahdollisuuksia, joiden turvin laboratorio rakennetaan Vaasaan. Käytännössä alueen elinkeinoelämä ja oppilaitokset hyötyvät laboratorion perustamisesta. Suunnitteluun nämä tahot on jo osin kytkettykin mukaan”.


Vetytaloutta edistetään myös paikallisesti


 H2Excellenceen linkittyy myös toinen VAMKin koordinoima, yhdessä Business Kristiinankaupungin kanssa toteuttama, hanke keskittyy paikalliseen vetytalouden kasvun kehittämiseen ja tukemiseen. H2Excellencen koulutuksen ja infrastruktuurin kehittämistyö yhdistyy erinomaisesti Kristiinankaupungissa käynnissä olevaan kehitykseen. Kun pienestä, ei niin teollisuudesta tutusta Kristiinankaupungista purettiin voimalaitos, jäljelle jäi voimalinja. Voimalinjan ympärille syntyi kuhinaa ja kysyntää, etenkin vihreän vedyn jatkojalostuksen tiimoilta. Idyllisestä puutalokaupungista kehkeytyi hetkessä investointeja houkutteleva alue, johon on rakenteilla ekoteollisuuspuisto, jossa toteutetaan hankkeita Living Lab -konseptilla sekä kehitetään uudenlaista osaamista.


 Coastal Hydrogen Innovation Hub – Kristiinankaupunki -hankkeessa (CHIH-K) vahvistetaan Kristiinankaupungin alueen osaamista ja koulutetaan työvoimaa vetyteknologian alalle.


”Kristiinankaupunki haluaa olla hyvä isäntä yrityksille. Meidän on varmistettava, että koulutusohjelmat ja resurssit löytyvät, kun tarve uusille työntekijöille on ajankohtainen”, tiivistää Pertti Miettunen, Business Kristiinankaupungin projektipäällikkö.


Hankkeessa hyödynnetään mm. VAMKissa jo tehtyjä koulutuksia ja kehitetään kattavia koulutusmoduuleja vetyteknologiasta ja sen sovelluksista, H2Excellence hankkeen verkoston osaaminen hyödyntäen. Konkreettisiin toimiin kuuluu myös pilotointi, yhteistyöverkoston rakentaminen sekä vetytalouden innovaatiokeskuksen perustaminen alueelle. Yhteistyö Vaasan ammatti korkeakoulun kanssa ja laajemmin länsirannikolla on sujunut mainiosti.


Suomen ensimmäinen Power-to-X keskittymä syntyy Kristiinankaupunkiin, tarve osaamiselle on pian käsillä. Miettunen pohjustaa: ”Kristiinankaupunkiin on saatu ensimmäinen investointi. Rakenteilla olevassa Prime Capitalin ja CPC:n Power-to-X laitoksessa tullaan tuottamaan metanolia.”


Tulevaisuudessa alueelle rakentuu keskittymä, joka vaatii erityisosaamista. Myös suunniteltu Fingridin vetyputki tulee luomaan alueelle kaasuntuotantoa. ”Puoli vuotta sitten CHIH-K-hankkeessa aloitettiin kartoitus, jonka perusteella hahmotettiin, minkälaista osaamista ja resursseja yritykset tarvitsevat. Esimerkiksi prosessinhoitajia ja prosessi-insinöörejä. Olemme saaneet tukea myös Ruotsin puolelta, jossa vastaava projekti on jo pidemmällä”, hankkeen projektipäällikkö Kjell-Owe Ahlskog VAMKista selventää.


Hankkeet tukevat länsirannikon liiketoimintaa. Alueella koulutetaan uudenlaista työvoimaa, luodaan vetytalouden ekosysteemejä, hyödynnetään kansainvälistä yhteistyötä sekä vahvistetaan yritysten innovaatiokykyä. Tervetuloa investoinnit, länsirannikko on valmis ottamaan yritykset vastaan.



GREEN HYDROGEN VALUE CHAIN AND CROSS-CUTTING ISSUES -SEMINAARI


Vaasassa osana EnergyWeek -tapahtumaa järjestetään Green Hydrogen Value Chain and Cross-Cutting Issues -seminaari, joka tarjoaa aitiopaikan saada ajankohtaista tietoa vihreän vedyn liiketoiminnan tulevaisuudesta Suomessa. Tilaisuudessa käsitellään vihreän vedyn arvoketjun mahdollisuuksia ja haasteita.


Aika: 18.3.2025 klo 12.30–14


Paikka: Vaasan kaupungintalo, kokoussali


Lisää tietoa EnergyWeek -sivuston seminaariosiossa:





 
 
 

Comentários


2147280-8

bottom of page