top of page

Kuopio on hyvän mielen kaupunki, jossa tuetaan lasten ja nuorten osallisuuttaKuopiossa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tukeminen on keskeinen osa koko kaupungin toimintaa. Monipuoliset liikunta- ja kulttuuripalvelut, upea lähiluonto ja yhteisöllisyys tekevät arjesta mielekästä.


Kuopiossa keskustassa kulttuurielämän sydämenä toimii Kantti, jossa sijaitsevat helposti saavutettavasti sekä pääkirjasto että Kuopion museo. Kulttuuritarjontaa kehitetään yhdessä lasten ja nuorten kanssa.


Kirjaston toiminnallisia muutoksia tehdessä lapset pääsivät piirtämään unelmiensa kirjastoa. Näistä saadut ideat, kuten taaperohuone, esiintymislava ja roolivaatteet, vietiin suoraan toteutukseen.


"Kuopion museossa toteutettiin useamman vuoden pituinen Museolaboratorio-hanke, jossa mietittiin tulevaisuuden museota. Lisäksi meillä oli yläkouluikäisten kummiluokka, joka koekäytti uusia palveluitamme ja oli suunnittelemassa nuorison palvelupolkuja museoon", kertoo museolehtori Sanna Reinikainen.


Kuopion nuorisovaltuustossa ollut Juunia Honkanen kokee, että lapsille ja nuorille välittyy kaupungin halu kuulla heitä.


"Kiinnostusta mielipiteisiimme on selvästi ja nuoret pääsevät oikeasti osallistumaan asioihin", hän toteaa.


Luonto ja liikuntapaikat aktivoivat


Kaupunki tukee kaikkien lasten ja nuorten mielekästä tekemistä. Uusi Kuntolaakson uimahalli ja Lippumäen skeittipuisto ovat osoittautuneet onnistuneiksi tavoiksi innostaa lapsia ja nuoria. Suosiota saanut palvelu on myös Liikkis-ranneke, jolla alle 20-vuotiaat voivat hyödyntää edullisesti liikunta- ja kulttuuripalveluja, kuten uimahallia, kuntosaleja ja elokuvateatteri Kino Kuvakukon palveluja."Meillä on upeat lähiluonto- ja liikuntapaikat, laadukas ja kattava leikkipuisto- ja uimarantaverkosto. Liikuntavaihtoehtoja on kaikkiin vuodenaikoihin ja erilaiseen säähän. Kuopio on myös hyvä pyöräilykaupunki ja aivan erityisen hyvä talviliikuntakaupunki", mainitsee Sanna Korhonen, Kuopion kaupungin lapsiystävällinen kunta -koordinaattori.


Hyvää mieltä ja tiivistä yhteistyötä


Kuopio on hyvän mielen kunta. Varhaiskasvatuksen puolella panostetaan vuorovaikutus- ja tunnetaitoihin ja kouluissa syrjäytymisen ehkäisemiseen.


Kuopiossa hyvinvoinnin edistämisen perustana on hyvin toimiva yhteistyö niin lasten ja nuorten kanssa, kaupunkiorganisaation sisällä kuin muiden tahojen kuten kulttuuritoimijoiden ja urheiluseurojen kanssa. Lasten ja nuorten toiveita otettiin huomioon tarkasti esimerkiksi pian valmistuvissa Kulttuuri Kuopio ja Liikkuva Kuopio -ohjelmissa.Kuopion kaupunki haluaa kehittää lasten ja nuorten hyvinvointia Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallin mukaisesti. Kuopion visiona on olla paras paikka lapselle kasvaa.


"Kuopiossa on lapsiperheille paljon mahdollisuuksia ison kaupungin tapaan. Tunnelma on silti kotoisa ja leppoisa ja täällä on turvallista elää, liikkua ja harrastaa", kansalaistoiminnan palveluiden päällikkö Kati Vähäsarja kertoo.


Kommentare


bottom of page