top of page

Huippuyksikkö auraa tietä kohti vihreää siirtymää



Vihreä siirtymä edellyttää materiaali- ja kustannustehokkaita suurtaajuusratkaisuja esimerkiksi vetyteknologian kehittämisen saralla. Suomessa yksi suunnannäyttäjä on Suomen Akatemian rahoittama Suurnopeuksiset sähkömekaaniset energianmuunnosjärjestelmät -tutkimuksen huippuyksikkö.


Maailma sähköistyy kiihtyvällä tahdilla – ja vihreä siirtymä on ajankohtaisempi kuin koskaan. Tarve energia-, materiaali- ja kustannustehokkaille sähkökoneille sekä sähköisille voimalinjoille on suuri. Näitä haasteita ratkotaan Suurnopeuksiset sähkömekaaniset energianmuunnosjärjestelmät -huippuyksikössä.


"Vihreä siirtymä koostuu monesta osasta. Meidän yksikkömme keskittyy sähkömekaniikkaan, eli koneisiin ja generaattoreihin sekä niihin liitettyihin järjestelmiin. Luomme menetelmiä, joilla järjestelmiä pystytään simuloimaan ja mahdollistamaan niiden käyttö teollisuudessa", kiteyttää yksikön johtaja Anouar Belahcen.


Suomen Akatemian, yliopistojen ja tutkimuslaitosten rahoittamaan huippuyksikköön kuuluu viisi organisaatiota: Aalto-yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy. Belahcenin mukaan tutkimuksen vaikuttavuus on sekä valtakunnallista että globaalia, ja hyödyt konkretisoituvat suoraan teollisuudessa.


"Kun saamme tietoa kentältä, pystymme tarjoamaan ratkaisuja siihen, miten asioita voidaan laskea, simuloida ja suunnitella. Teollisuudessa on käytännön tieto, meillä tutkimusosaaminen", Belahcen summaa.


Tulevaisuus tarvitsee vetyosaajia


Huippuyksikkö keskittyy suurtaajuusratkaisuihin ja niiden tehokkaaseen hyödyntämiseen. Tavoitteena on kehittää mallinnus- ja analyysimenetelmiä sekä menetelmiä vihreän siirtymän edellyttämien sähkökoneiden ja -käyttöjen, mekaanisen voimansiirron ja niistä koostuvien järjestelmien tuottamiseen.


"Käytännössä puhutaan suurnopeuskoneista ja niiden käytöstä esimerkiksi vedyn kompressoinnissa – tai suurista maalämpöpumpuista, jotka vaativat suurnopeutta", Belahcen täsmentää.


Vetyteknologian kehittäminen on yksi tutkimuksen keskeisistä sovelluskohteista. Koska innovatiiviset ratkaisut vaativat sekä tiedeosaamista että suunnittelutyökaluja, on tulevaisuuden tutkijoille kysyntää.


"Vetyasiassa on monta pelaajaa. Aalto-yliopisto on perustanut uuden maisteriohjelman, joka keskittyy vain vetyyn. Lisäksi meitä kiinnostaisi tiiviimpi yhteistyö Suomen vetyklusterin kanssa", Belahcen ynnää.


Lisätietoja:

bottom of page