top of page

TAMPEREEN YLIOPISTON AI HUB EDISTÄÄ TEKOÄLYN HYÖDYNTÄMISTÄ



AI Hub on Tampereen Yliopiston soveltavan tekoälyn tutkimuskeskus, joka tekee tiivistä yhteistyötä alueen tekoälyekosysteemin kanssa. Monialainen tutkimuskeskus on päässyt työssään kiinnostaviin lopputuloksiin esimerkiksi autonomisten tekoälyagenttien käytön osalta.


AI Hubin johtaja, professori Pekka Abrahamssonin mukaan tutkimuskeskus keskittyy soveltavaan, erityisesti generatiiviseen tekoälyyn, jolla on laajat hyödyntämismahdollisuudet esimerkiksi konepajateollisuuden, liikkuvien työkoneiden ja terveydenhuoltosektorin aloilla.


Erityistä kiinnostavuutta AI Hubin tutkimusosa-alueista on ohjelmistokehitysalalle. Yksi keskuksen hankkeista keskittyy tutkimaan tekoälyagentteja, eli autonomisia tekoälytoimijoita, joille voidaan antaa itsenäisesti hoidettavia ohjelmistokehitystehtäviä.


AI Hub testasi tekoälyagentteja kehittämällä matopelin, joka on tuttu Nokian puhelimista. Kahdeksan agenttia loi pelin yhdessä, kunkin hoitaen yhden ihmisen normaalisti suorittaman roolin.


"Annamme agenteille mallin ja kerromme tavoitteet. Sen jälkeen agentit toimivat itsenäisesti. Kahdeksan agentin joukossa ovat esimerkiksi vaatimustenmäärittelyagentti, systeemisuunnittelija, laatuagentti ja ohjelmoija", Abrahamsson esittelee.


Agentit toimivat keskenään samoin kuin ihmiset, mutta työn tulokset syntyvät huomattavasti nopeammin kuin ihmistyöntekijöiltä.


Yhä laajempia kaupallisia mahdollisuuksia


Lähitulevaisuudelta odotetaan, että matopelin kaltaisisten pienten dedikoitujen tehtävien sijaan tekoälyagenteilla voidaan jatkossa antaa ratkaistavaksi yhä suurempia ja moniulotteisempia kokonaisuuksia. Kiinnostavaa on se, että AI Hubin laboratoriossa tämä on jo mahdollista.



"Kun yhä monimutkaisempia tehtäviä voidaan automatisoida, kasvavat myös organisaatioiden tehokkuus ja tarve täysin uudenlaisille yrityksille kasvaa. Pääomasijoittaijilla on aiheeseen jo kiinnostusta ja kaupallisesti ollaankin hyvin mielenkiintoisten asioiden äärellä", kertoo tekoälyyn erikoistuneen Silo. Ai:n perustajiin kuuluva ja Tampereen tekoälyekosysteemissä neuvonantajana toimiva Tero Ojanperä.


Kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiön Business Tampereen digitaalisen transformaation ohjelmajohtaja Kristian Valkama kokee, että alueen tekoälyekosysteemin sisällä on nähtävissä jo miten yritykset voivat hyödyntää tekoälyä taloudellisesti.



"Olen käynyt keskustelua esimerkiksi yrityksen kanssa, joka on käyttänyt tekoälyä tarjouskilpailujen kilpailutekstien lukemiseen ja tarjousten tekemiseen. Tästä voidaan hyvin edetä jatkossa siihen, että tekoälyn avulla voitetussa kilpailutuksessa ehdotettu ratkaisu myös toteutetaan tekoälyn avulla."


Tampereen seutu edelläkävijänä myös kansainvälisesti


Tampereen seutu näyttäytyy todella vahvana tekoälyosaamisen keskittymänä. Yliopiston AI Hubin lisäksi alueella toimii monia edelläkävijäyrityksiä.


"Esimerkkinä voi nostaa esimerkiksi toimijan, joka kouluttaa tekoälyn osalta NATOn sotilasjohtoa. Lisäksi meillä on vaikkapa autonomisen ajamisen tutkimusta, jossa Hervannan alue toimii merkittävänä testipetinä", Valkama mainitsee.



Kaikki asiantuntijat toivovat, että positiivinen kehitys jatkuu ja yrityksiltä löytyy rohkeutta tarttua tekoälyn luomiin mahdollisuuksiin nyt, kun hetki on otollisin.


"Yritysnäkökulmasta toivon aktiivista kokeilukulttuuria. Lisäksi on tärkeää, että polku tutkimuksesta soveltavaan vaiheeseen ja siitä eteenpäin yrityksiin on vahva ja sen tahtia saadaan kiihdytettyä", Ojanperä summaa.

bottom of page