top of page

Tuulesta energiaa talouteen



Noin joka kymmenes maamme tuulivoimala on Metsähallituksen hankekehittämä. Metsähallitus tuo markkinoille jatkuvasti uusia hankkeita. Valtion mailla pyörii tällä hetkellä 173 tuulivoimalaa. Valtion maa- ja merialueilla on arviolta 12 000 MW hankekehityspotentiaali lähivuosille.


Merituulivoiman hankekehityksessä otettiin ratkaiseva askel vuonna 2022, kun Metsähallitus toteutti kilpailutuksen Korsnäsin merituulivoimahankkeen hankeoikeuksista. Korsnäsin merituulivoimahankkeen kilpailutuksen voitti energiayhtiö Vattenfall, joka vie hanketta eteenpäin tällä hetkellä Metsähallituksen tuella.


Merituulivoimassa Metsähallituksen huomio on siirtynyt jo seuraaviin aluevesien merituulivoimahankkeiden edistämiseen Suomen läntisillä aluevesillä.


"Meillä on pitkä kokemus tuulivoimahankkeiden esiselvityksestä ja hankevalmistelusta niin omissa hankkeissamme kuin yhteishankkeissa useiden alan toimijoiden kanssa", Metsähallituksen Kiinteistökehityksen johtaja Tuomas Hallenberg kertoo.


Tuomas Hallenberg

Kiinteistökehityksen johtaja, Metsähallitus


Käytännön työnjako on selvä: Metsähallitus kehittää hankkeet rakentamisvalmiiksi ja kilpailuttaa ne markkinoilla. Hankeoikeuksien ostaja vuokraa tuotantoalueen, rakentaa voimalat ja vastaa energian tuotannosta.


"Tämä malli on toiminut hyvin. Metsähallituksen etuja ovat muun muassa maanhallintaan ja alueidenkäyttöön liittyvä osaaminen. Valtion omistamat alueet ovat yhteistä kiinteistövarallisuutta ja samalla luontopääomaa, jonka käytössä ja kehittämisessä eri sidosryhmien tarpeet on huomioitava pitkäjänteisesti ja kestävästi", Hallenberg sanoo.


Ville Koskimäki

Tuulivoiman hankekehityspäällikkö, Metsähallitus


Aluetalousvaikutukset


Tuulivoimalat pyörittävät myös taloutta. Metsähallitus on arvioinut oman tuulivoimantoimintansa taloudellisia vaikutuksia, joita syntyy oman henkilöstö palkoista, maa- ja merituulivoiman yhteishankkeista ja hankekehityksestä sekä maa- ja merituulivoiman vuokrakohteista.


Metsähallituksen tuulivoimaliiketoiminnan aluetaloudellinen kokonaisvaikutus liikevaihdolla mitattuna oli vuonna 2022 noin 430 miljoonaa euroa, mistä 351 miljoonaa euroa oli arvonlisäystä.


Tuulivoima arvoketjuissa vuosittaisen työvoimatarpeen määrä on 648 henkilötyövuotta. Vuosittaisten investointien määrä on 98,3 miljoonaa euroa. Metsähallituksen mahdollistamista tuulivoimahankkeista maksettiin erilaisia veroja kunnille ja valtiolle vuonna 2022 noin 123 miljoonaa euroa.



Kokonaisvaikutusten arvio kattaa talousvaikutukset sekä Metsähallituksen ylävirrassa että alavirrassa. Ylävirran vaikutuksilla tarkoitetaan tuotantopanoksia ja ostopalveluita, joita Metsähallitus ostaa ulkopuolelta (ns. jalanjälki).


Alavirran vaikutukset kuvaavat arvoketjussa toteutuvia vaikutuksia, kun Metsähallituksen tuottamia tuotteita ja palveluja myydään eteenpäin (ns. kädenjälki). Tuulivoimahankkeiden talousvaikutusten arviossa on huomioitu, että hankkeet ovat eri vaiheissa ja merituulivoiman osalta vielä hyvin alkuvaiheessa.


Lähde: Metsähallituksen kiinteistökehityksen aluetalousvaikutusten arviointi 11.12.2023. Laatijat: Heikki Savikko, Joonas Hokkanen

bottom of page