top of page

Ylikorjaaminen tulee taloyhtiöille kalliiksi


Vanhojen talojen korjausrakentamisessa on tärkeää ymmärtää niiden alkuperäinen rakenne, vanhat materiaalit ja tekniset yksityiskohdat. Kuvassa Rakennuskonsultointi Treuthardt Oy:n korjausrakennushanke Apollonkatu 18 Helsingissä.


Kun rakennuskonsultilla on vuosikymmenten kokemus yli 3 000 vaativan saneerauskohteen suunnittelusta ja valvonnasta, on kanttia tuoda rohkeasti esiin oma mielipide korjausrakentamisen nykymenosta. Rakennuskonsultointi Treuthardt Oy tietää, miten rakennukset kannattaa uudistaa.


Jokainen korjaushanke vaatii omat ratkaisunsa. Se voi tarkoittaa yleisten ohjeistusten ja elinkaarilaskelmien tulkitsemista sekä luottamista kokeneen ammattilaisen osaamiseen.


”Jos suunnittelijalta puuttuu kokemusta tai tämä on muuten epävarma toteutuksesta, taloyhtiö saa usein esityksen kaiken uusimisesta korjaamisen sijaan. On paljon taloja, jotka voidaan korjata kevyemmin ja säästää taloyhtiön rahoja”, sanoo toimitusjohtaja Markus Treuthardt. ”Joissain julkisivukohteissa saattaa pärjätä paikkarappauksella ja maalauksella vielä 15–20 vuotta eteenpäin. Liian järeitä toimenpiteitä ei kannata käyttää liian aikaisin.”


Vuonna 1997 perustettu Rakennuskonsultointi Treuthardt Oy on erikoistunut rakennusten julkisivujen, vesikattojen ja porrashuoneiden korjaussuunnitteluun, projektijohtoon ja työmaavalvontaan sekä kunto- ja väritutkimuksiin.


Erityisosaamista on karttunut etenkin 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuoliskon taloista, mutta myös niitä nuoremmista. ”Vahvuutemme on se, että teemme sitä, mitä parhaiten osaamme. Suunnittelun ja kuntotutkimusten lisäksi valvomme työmaita omissa ja muiden suunnittelukohteissa, mikä tuo käytännön kokemusta uusien kohteiden suunnitteluun”, Treuthardt lisää. ”Hyvät referenssit puhuvat puolestaan.”


Kaikki palvelut samasta paikasta


Kun rakennuttaja saa kaikki palvelut yhdestä paikasta, hanke helpottuu. Monista kumppaneista kasattu raskas organisaatio ei Treuthardtin mukaan paranna laatua.


”Hankkeissa ei tarvita niin monia konsultteja kuin mitä tänä päivänä usein käytetään. On paljon helpompaa toimia vain yhden kanssa. Pinttyneen käsityksen mukaan suunnittelija ja valvoja eivät voi olla samasta yrityksestä, koska silloin voi muka piilotella omia mahdollisia virheitä. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä nykyään työvaiheet dokumentoidaan niin tarkkaan, että kaikki tulisi kuitenkin ilmi enemmin tai myöhemmin.”




bottom of page